Tandheelkunde

Tandheelkunde bij paarden

Onze paardentandartsen zijn tevens dierenarts, maar hebben zich toegelegd op de tandheelkunde bij het paard. Het voordeel hiervan is dat ze uw paard kunnen verdoven voor de behandeling en ook uitgebreidere behandelingen kunnen en mogen uitvoeren.
paarden tandarts tandheelkunde

Gebit balanceren

Tijdens een gebitsbehandeling worden de afwijkingen in het gebit gecorrigeerd door middel van het vijlen van de kiezen. De kiezen die te hoog zijn worden verlaagd, zodat er weer een betere lijn in het gebit ontstaat en het paard het voer goed kan malen. Daarbij worden ook alle scherpe punten mooi afgerond, zodat er geen verwondingen in de mond kunnen ontstaan. De snijtanden worden gecorrigeerd, want bij een afwijkende stand van de snijtanden zullen de kiezen ook niet gelijkmatig afslijten.

Tot slot wordt er gecontroleerd of tijdens het nabootsen van de maalbeweging alle kiezen gelijkmatig met elkaar in contact komen. We streven er immers naar om de druk die op de kiezen komt tijdens het kauwen gelijkmatig over alle kiezen te verdelen. Dit zogenoemde ‘balanceren’ van het gebit is erg belangrijk om problemen te voorkomen.

Wij raden aan om het gebit minimaal jaarlijks te laten controleren en, indien nodig, te laten behandelen. Als uw paard klachten heeft, zoals bijvoorbeeld gevoelig in de mond zijn met rijden of problemen heeft met kauwen, is het aan te raden om binnen korte tijd een behandeling in te laten plannen.

Dentale scopie

Als er een verdenking is op een verdergaand probleem, hebben we ook de mogelijkheid om de kiezen nog beter in beeld te krijgen door middel van een scopie. We kunnen dan met een speciale camera het gebit goed bekijken. Hierdoor is het kiesoppervlakte nog beter te beoordelen en kunnen we elke kies afzonderlijk goed in beeld brengen.

Wij adviseren om de afspraak voor de (jaarlijkse) gebitscontrole tijdig in te plannen.

Het vullen van tanden en kiezen

Ook paarden kunnen ‘gaatjes’ in de snijtanden en kiezen krijgen. Als het paard hier last van heeft, is het mogelijk om deze met behulp van vullingen te behandelen. Hieronder ziet u hoe het gaatje wordt uitgeboord en weer opgevuld.

Kies- of tandextracties

Als er in de kieswortel een ontsteking zit, of als de kiezen heel los zitten, kan het nodig zijn om deze elementen te verwijderen.

Kiesextracties worden in 95% van de gevallen staand uitgevoerd. Het grote voordeel is dat het paard niet onder volledige narcose hoeft en een lokale verdoving volstaat. In enkele gevallen is de extractie niet succesvol vanwege/omdat een ongezonde kies de druk van de extractietang niet aan kan. Om de kies dan alsnog te verwijderen zullen we een buccotomie uitvoeren. Buccotomie is een methode waarbij we chirurgisch de kiesrestanten verwijderen. Er wordt dan onder lokale verdoving een kleine incisie (snee) gemaakt in de wang. Via deze opening kunnen de restanten verwijderd worden. Omdat de incisie op de juiste plek gemaakt wordt, kan er heel precies te werk worden gegaan.

Een minder gebruikte techniek is ‘stempelen’. Stempelen valt onder chirurgie. Onder algehele narcose wordt er een incisie gemaakt in de schedel waarna er met een hamer de kies de mondholte ingetikt wordt en vervolgens verwijderd wordt.

Sinusitis (voorhoofdsholteontsteking)

Soms ontstaat er een ontsteking in de voorhoofdsholte of de bijholtes van het paard. Verdenking hierop kan ontstaan als het paard uit één neusgat een vaak stinkende neusuitvloeiing heeft. Het kan zijn dat deze ontsteking door een aangetaste kieswortel veroorzaakt wordt, maar soms vind je geen duidelijke oorzaak voor de ontsteking. Het kan dan nodig zijn om de holte te openen en te spoelen.

Ons team paarden tandartsen

Jan Kroes

Jan Kroes

Dierenarts Paard

Marijke van der Heijden

Marijke van der Heijden

Dierenarts Paard

Elza Woensdregt

Elza Woensdregt

Dierenarts Paard

Martijn Goumans

Martijn Goumans

Tandtechnicus Paard