Cat Friendly Clinic Gold

Cat Friendly Logo

Omdat wij als praktijk de zorg voor en het welzijn van katten heel belangrijk vinden zijn hebben we ons dit jaar aangesloten bij het programma International Cat Care van de International Society of Feline Medecine (ISFM). Wij zijn erg trots te mogen mededelen dat onze praktijk de hoogste onderscheiding, namelijk het Cat Friendly Gold Certificate, heeft mogen ontvangen!

Katten zijn bijzondere dieren en vragen dus vaak ook een andere aanpak dan honden. Onze medewerkers volgen speciale nascholingen en als praktijk proberen we dan ook het bezoek van uw kat zo aangenaam mogelijk te maken. De meeste katten zijn gevoelig voor nieuwe indrukken, geluiden en geuren en daarom zijn ze doorgaans niet graag van huis. De aanwezigheid van andere dieren in de wachtkamer van de praktijk kan als minder prettig worden ervaren door uw kat. Dit heeft het vervelende gevolg dat uw kat last van stress kan krijgen door het bezoek aan de dierenarts.

Doordat wij een gescheiden opname hebben zullen honden en katten nooit bij of naast elkaar zitten. Met het inplannen van afspraken wordt zo veel mogelijk rekening gehouden om te zorgen dat er niet te veel dieren tegelijk in de wachtkamer zitten en kunnen katten in een apart deel plaatsnemen. Daarnaast worden er door de dierenartsen speciale nascholingen gevolgd die zich alleen op kattengeneeskunde richt. Niet alleen de zorg maar ook het rustig benaderen en het vasthouden van de kat is belangrijk om stress reducerend te werken. Ten slotte wordt er rekening gehouden met een katvriendelijke omgeving. Dit ziet u aan zachte ligplekken in de opname, rustgevende sprays die in de kliniek zijn opgehangen en uitkijkplekken in de wachtkamer. Ten slotte hebben wij een uitgebreid scala aan apparatuur in onze kliniek om uw kat de beste zorg te bieden.

Wilt u weten waar een Cat Friendly clinic allemaal aan moet voldoen? Klik dan hier.

De ISFM heeft ook een aantal fijne informatiefolders gemaakt over bijvoorbeeld het toedienen van medicatie, het veranderen van voeding of het stressvrij vervoeren van je kat, klik hier. Lees deze gerust door en neem bij vragen vooral contact op met onze medewerkers.

Bloeddrukmeting

Net als mensen kunnen katten ook last krijgen van een hoge bloeddruk. Dit zien we met name bij oudere katten. Een hoge bloeddruk kan leiden tot problemen zoals hartfalen, nierfalen of blindheid. Daarnaast kan ook door bepaalde ziektes een hoge bloeddruk ontstaan. Ook bij honden komt een hoge bloeddruk voor.

De oorzaak van een hoge bloeddruk bij de kat is doorgaans een ouderdomsziekte. Enkele voorbeelden van aandoeningen die een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken zijn nierfalen of een te snel werkende schildklier. Helaas kunnen we niet altijd de oorzaak van een hoge bloeddruk achterhalen. Ook kan de te hoge bloeddruk leiden tot problemen.

Wanneer een hoge bloeddruk bij een kat namelijk niet behandeld wordt kan dat ernstige gevolgen hebben. De organen die voornamelijk aangetast worden zijn de ogen, de nieren en de hersenen. Deze kunnen dusdanig aangetast worden tot het kan leiden tot blindheid, verlammingen en bloedingen.

In eerste instantie merkt u als eigenaar weinig tot niets als uw kat een hoge bloeddruk heeft. Doorgaans vallen namelijk de symptomen van ziektes die gepaard gaan met een hoge bloeddruk eerder op. Symptomen die te maken kunnen hebben met of nier- of schildklierproblematiek zijn vermageren, veel drinken en veel plassen, overgeven en soms diarree.

Het meten van de bloeddruk van de kat wordt op dezelfde manier gedaan zoals bij mensen. Dit gebeurt door de bloeddrukmeter om de staart of voorpoot van de kat te doen. Het onderzoek is geheel pijnloos en wordt wakker uitgevoerd. De meting duurt enkele minuten en het is belangrijk om te zorgen dat de kat zo min mogelijk stress heeft. Soms zullen we er voor kiezen om de kat op te nemen om de meting meermaals uit te voeren.

Hieronder ziet u een korte film/foto reportage hoe de bloeddrukmeting in zijn werk gaat.

Heeft u interesse in een bloeddrukmeting van uw kat (of hond) of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Ons Cat-Friendly team

Joyce Leegwater

Joyce Leegwater

Cat Friendly Dierenarts

Elena Scholtens

Elena Scholtens

Cat Friendly Assistente

Anna Alicia Kamst

Anna Alicia Kamst

Cat Friendly Assistente