Orthopedie

Een van onze collega’s heeft zich toegelegd op de orthopedie en de daar bijhorende orthopedische operaties. Orthopedie omvat alles wat te maken heeft met het bewegingsapparaat. Een duidelijk voorbeeld van klachten zijn kreupelheid of moeilijk bewegen. De oorzaak kan liggen bij de botten, gewrichten, maar ook bij spieren, pezen of zenuwen. Eerst zal er een uitgebreid orthopedisch onderzoek met monsteren plaatsvinden, mogelijk met aanvullende onderzoeken om tot een diagnose te komen. De behandeling kan bestaan uit medicatie, bewegingsadvies, aangepaste voeding of een operatie. We kunnen een groot aantal orthopedische operaties in de praktijk uitvoeren. Denk hierbij aan herstellen van botbreuken, knieoperaties bij een te losse knieschijf of een gescheurde kruisband en heupoperaties. Bij een heup uit de kom kunnen we deze opereren en terugplaatsen en vastzetten, maar soms is een heupkopresectie nodig.

Röntgenfoto’s

Voor het vaststellen van de meeste orthopedische problemen zullen er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden. Een botbreuk of gescheurde kruisband kunnen we hiermee bevestigen. Sommige problemen komen op een röntgenfoto echter niet naar voren en dan zullen we je verwijzen voor een CT-scan of MRI-scan. Daarnaast maken we ook officiële röntgenfoto’s voor een HD en ED onderzoek voor de Raad van Beheer. Dit zijn foto’s die verplicht gemaakt moeten worden wanneer je een hond in wilt zetten voor de fokkerij, welke beoordeeld worden door een panel van dierenartsen van de Raad van Beheer. Vaak zal er pre- en postoperatief (en soms zelfs tijdens een operatie) ook röntgenonderzoek nodig zijn.

Knieoperaties

Gescheurde kruisband

Een hond met een gescheurde kruisband toont zich meestal door plotseling heftig kreupel te lopen. Dit beeld zien we vaak bij actieve en onstuimige honden. Bij het orthopedische onderzoek kunnen we door middel van de schuiflade test en röntgenfoto’s de gescheurde kruisband bevestigen. Er zijn meerdere methodes om een gescheurde kruisband te herstellen, zoals de TTA-rapid, de TPLO of de teugel van Flo. Wij zullen voornamelijk de TTA-rapid uitvoeren. Tijdens deze operatie zal het gewricht eerst goed beoordeeld worden, waarbij we ook zeker de meniscus niet vergeten te controleren. Bij de TTA-rapid wordt de positie van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen veranderd waardoor de kniepees de functie van de voorste kruisband overneemt. Na deze operatie zal de hond gauw z’n poot weer goed kunnen belasten en na een periode van 4-6 weken is de hond weer helemaal de oude.

Patella-luxatie

Een patella-luxatie is een te losse knieschijf, waardoor deze naar mediaal (binnenzijde) of lateraal (buitenzijde) kan verplaatsen. Doordat bij een geluxeerde knieschijf de poot niet goed kan buigen zal de hond kreupel gaan lopen. Vaak zien we dat de dieren enkele passen kreupel lopen, waarna de knieschijf weer op de juiste plek schiet en ze normaal verder lopen. Dit is meestaleen erfelijk probleem en we zien deze klacht vooral bij kleine hondjes. De luxatie wordt in bepaalde graden onderverdeeld, van heel af en toe tot altijd van z’n plek. Afhankelijk van hoeveel last de hond heeft en onder welke gradering de luxatie valt zullen we wel of geen operatie adviseren. Er zijn verschillende methodes om de patella-luxatie te opereren en deze zal per patiënt mogelijk verschillen. Vaak wordt ervoor gekozen om de gleuf van de knieschijf uit te diepen en de knieschijf met een teugel vast te zetten. Onze arts zal dit met jullie bespreken om zo het beste plan te maken.