Sportpaardenbegeleiding

Orthopedie en sportpaarden begeleiding

Bij Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek werken meerdere dierenartsen die zich hebben toegelegd op het diagnosticeren en behandelen van kreupelheden bij het paard.

Met jarenlange ervaring zullen we er alles aan doen om u en uw paard, in samenspraak met u, zo goed mogelijk te helpen. Allereerst nemen we de tijd om het paard nauwkeurig in stand en in beweging te onderzoeken. Vervolgens is het vaak nodig om met diagnostische verdovingen de oorsprong van de kreupelheid te lokaliseren. We hebben beschikking over moderne röntgen- en echografische apparatuur om vast te stellen wat precies de oorzaak van het probleem is. Daarnaast zetten we ook nieuwere behandelingstechnieken in, naast bijvoorbeeld het inspuiten van gewrichten.

Lasertherapie

Laserlicht zet in het weefsel de lichaamscellen aan tot beter en sneller herstel en heeft daardoor een ontstekingsremmend, zwelling verminderend en pijnstillend effect. Daarnaast wordt ook de doorbloeding gestimuleerd. Laser kan toegepast worden bij peesblessures, maar bijvoorbeeld ook bij de behandeling van slecht genezende wonden of paarden die gevoelig zijn in de mondhoeken en op de lagen. De laserbehandeling is pijnvrij voor het paard en vindt bij ons op de kliniek plaats.

PRP-behandeling

PRP staat voor platelet rich plasma, hiermee bedoelen we plasma (bloedvocht) met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Deze substantie wordt uit het eigen bloed van het paard bereid. Bloedplaatjes bevatten een groot aantal groeifactoren, die het herstel van een peesblessure kunnen bevorderen. Pezen zijn relatief slecht doorbloede structuren, en het plaatselijk aanbrengen van het PRP-mengsel kan leiden tot een beter herstel en snellere opvulling.

IRAP-behandeling

IRAP staat voor interleukine-1-receptor antagonist. Dit is ook een lichaamseigen eiwit wat uit het eigen bloed van het paard gefilterd wordt. Dit stofje heeft een ontstekingsremmende werking en kan in gewrichten en in slijmbeurzen toegepast worden bij bijvoorbeeld artrose.

Stamceltherapie

Stamcellen zijn de voorlopers van alle lichaamseigen cellen, en kunnen daardoor ondersteunend werken bij het herstellen van weefsel. Wij gebruiken hierbij zowel allogene (cellen van een donorpaard) als autologe stamcellen (cellen van het paard zelf). Stamceltherapie wordt het meest toegepast bij peesletsels en soms ook in gewrichten met artrose.

Tot slot

Zijn we ook geroutineerd in het opwerken van hals- en rugproblemen, waarbij we onder andere mesotherapie en injecties van de facetgewrichten in de hals en het SI-gewricht kunnen toepassen.