Gebitsbehandelingen bij gezelschapsdieren

Onder een goede verzorging van uw huisdier valt ook de verzorging van het gebit. Hierbij kunt u denken aan het geven van de juiste voeding, kluiven en/of supplementen en het poetsen van de tanden. Helaas laten maar weinig dieren poetsen toe en is het voor u als eigenaar lastig om het gebit goed schoon te houden. Dan kan een gebitsbehandeling bij de dierenarts nodig zijn. Het verschilt per dier op welke leeftijd een gebitsbehandeling voor het eerst nodig is.

Bij een gebitsbehandeling gaat uw huisdier onder volledige narcose. Wij zijn in het bezit van een volwaardig gebitsapparaat, zodat het gebit grondig gereinigd kan worden door middel van een elektrische scaler. Na het schoonmaken worden de tanden en kiezen beoordeeld op gezondheid. Hierbij zijn de mate van ontsteking van het tandvlees en de gezondheid van de wortels van belang.

Wanneer u het idee heeft dat uw huisdier uit de bek stinkt, kan dat een aanwijzing zijn dat het gebit vies is en het slijmvlies ontstoken is. Ook een bruine/grijze waas of tandsteen zijn redenen om het gebit te laten controleren. Kleine hondjes hebben over het algemeen meer aanleg voor gebitsproblemen en kunnen op jongere leeftijd al aan de beurt zijn voor een gebitsreiniging.

Bij de jaarlijkse enting wordt het gebit van uw huisdier altijd bekeken. De dierenarts zal dan aangeven of het nodig is om het gebit te laten reinigen. Twijfelt u? Dan bent u van harte welkom voor een gebitscontrole, maak hiervoor wel even een afspraak.

Een gebitsbehandeling vindt plaats onder algehele narcose.

Onze praktijk beschikt over een speciaal ingerichte ruimte voor gebitsbehandelingen.

Resultaat gebitsverzorging
Zie hier een voorbeeld van een hond voor en na gebitsbehandeling

Dentale röntgen

Wij hebben een dentaal röntgenapparaat in huis, waarmee wij röntgenfoto’s kunnen maken als er twijfel is over een tand of kies. Soms kan het tandvlees erg opgetrokken zijn waarbij de tandwortel zichtbaar is maar de tand of kies zelf kan dan nog erg vast zitten. Met behulp van de dentale röntgen kunnen wij zien hoe de wortels er aan toen zijn en vanuit daar kan een beslissing gemaakt worden of er extracties plaats gaan vinden.

Extracties

Extracties worden uiteraard alleen gedaan als de dierenarts vindt dat deze noodzakelijk zijn. Dit kan om verschillende reden zijn, bijvoorbeeld omdat de tand of kies bloot ligt, als er meer tanden dan gebruikelijk aanwezig zijn in de bek van het dier en dit de groei van de tanden en de stand van de kaak belemmert. Dit zien we vaak bij puppy’s die nog een melkgebit hebben.
De duur en moeilijkheid van een extractie is per huisdier en zelfs per tand of kies verschillend. Bij de extractie van een kies wordt de kies met behulp van een boor gespleten, met speciaal materiaal losgemaakt en verwijderd. Bij de meer complexe extracties wordt soms besloten tot een chirurgische benadering. Bij de extractie van een tand is boren vaak niet nodig en worden alleen de speciale tangen gebruikt om de tand los te krijgen en deze te verwijderen.

Na de gebitsbehandeling

Na de gebitsbehandeling mag uw huisdier in de avond weer zijn normale voer eten, ook als er tanden en/of kiezen getrokken zijn. Afhankelijk van de behandeling kan het zijn dat u medicijnen mee krijgt na de behandeling. In sommige gevallen kan het ook zinvol zijn het gebit te blijven verzorgen na de behandeling, om bijvoorbeeld verdere gebitsproblemen te voorkomen. Middelen die de vorming van tandplak remmen (Orozyme Buccofresh) of het aanleren en hanteren van een poetsschema kunnen in dit geval erg handig zijn. De assistent zal deze mogelijkheden met u bespreken als u uw huisdier komt ophalen.